JUL & NYÅR
Julblommor bl a julstjärnor, amaryllisar och hyacinter är giftiga. Stearinljus ska vara placerade så djuren inte kan komma åt dem. En ivrig hund eller katt kan lätt välta ett ljus. Skulle djuret få för sig att mumsa på ett stearinljus, så kan ni räkna med att få springa ut på natten, för det blir ordentlig fart på magen. Julpynt Julgranskulor som går sönder blir till vassa skärvor. Om julgranskulor hängs för lågt kan de ramla ned och gå sönder vid frestande lek = farliga skärvor för tassar. Köp julgranskulor av plast! Julgransvatten är giftigt. Julklappssnören, "änglahår", glitter och julmossa fastnar lätt i tarmarna och kan orsaka stora skador. Julmat passar inte våra djur. De kan lätt drabbas av diarréer och kräkningar, och vill det sig riktigt illa kan de få tillbringa helgen på djurklinik. Den feta maten kan orsaka inflammation i bukspottkörteln med magsmärtor och kräkningar som följd. Ge inte hunden ben från matresterna, till exempel revbensspjäll. Benbitar kan skada matstrupe och tarm. Julgodis Lussekatter Saffran är giftigt för hundar och så även för oss människor i stora mängder. Russin är också giftigt för hundar och kan även ge njurskador. Ojästa degar är inte heller lämpligt för hundar att sätta i sig, det kan göra dem berusade. Nötter Nötter kan, liksom benbitar och stenar, sätta stopp i tarmen. Blir det stopp så resulterar det som regel i intensiva kräkningar och en hund som måste till veterinären. Nötter kan även orsaka kvävning. Choklad Choklad innehåller kakao, som i sin tur innehåller ämnet teobromin. Teobromin är ofarligt för människor, men skadligt för hundar. Hur mycket teobromin chokladen innehåller varierar. Mörk choklad har starkare koncentration av teobromin än ljus, och kan orsaka förgiftning redan i små mängder, större mängd kan leda till dödsfall. Om din hund ätit choklad, försök uppskatta hur mycket och vilken sort, kontakta sen veterinär. Symptom på chokladförgiftning är kräkningar, magsmärtor, diarré, oro, hjärtklappning, kramper och törst. Förvara alltså chokladen utom räckhåll för hunden! Russin och vindruvor Det har visat sig att hundar som har fått i sig vindruvor eller russin i större mängd, kan få njurskador. Vad detta beror på vet man inte riktigt. Elsladdar ska vara jordade och placerade så att de inte är lätta att komma åt. NYÅR kan vara en skräckupplevelse för många av våra hundar och katter. På många ställen börjar fyrverkerierna i december och forsätter en bit in i januari, så många djur har symptom både före och efter nyårsafton. Fyrverkerirädsla som inte behandlas är till stort besvär för djuret och kommer ofta att förvärras. Dessutom finns det risk för att djuret även utvecklar en rädsla för andra saker och intryck. Tips för att underlätta för de djur som är rädda för smällare och raketer.
Om olyckan skulle vara framme Ring 112 - begär giftinformationen vid akuta problem. Kontakta närmaste jourveterinär. Bra att ha hemma: Koltabletter - finns att köpa på apoteket. Sparris - lindar in om djuret har svalt något olämpligt. Filmjölk - fett lindar in och gör att det blir lättare för djuret. Ha en fin jul och var rädd om Ditt djur!
LILLA SMÅDJURSDJURKLINIKEN
Lilla Smådjurskliniken Gertrud Burman
LILLA SMÅDJURSKLINIKEN
Gertrud Burman
JUL & NYÅR

Ha en fin jul och var

rädd om Ditt djur!

Julblommor bl a julstjärnor, amaryllisar och hyacinter är giftiga. Stearinljus ska vara placerade så djuren inte kan komma åt dem. En ivrig hund eller katt kan lätt välta ett ljus. Skulle djuret få för sig att mumsa på ett stearinljus, så kan ni räkna med att få springa ut på natten, för det blir ordentlig fart på magen. Julpynt Julgranskulor som går sönder blir till vassa skärvor. Om julgranskulor hängs för lågt kan de ramla ned och gå sönder vid frestande lek = farliga skärvor för tassar. Köp julgranskulor av plast! Julgrans- vatten är giftigt. Julklappssnören, "änglahår", glitter och julmossa fastnar lätt i tarmarna och kan orsa- ka stora skador. Julmat passar inte våra djur. De kan lätt drabbas av diarréer och kräkningar, och vill det sig riktigt illa kan de få tillbringa helgen på djurklinik. Den feta maten kan orsaka inflammation i bukspottkörteln med mag-smärtor och kräkningar som följd. Ge inte hunden ben från matresterna, till exempel revbensspjäll. Benbitar kan skada matstrupe och tarm. Julgodis Lussekatter Saffran är giftigt för hundar och så även för oss människor i stora mängder. Russin är också giftigt för hundar och kan även ge njurskador. Ojästa degar är också olämpligt för hundar att sätta i sig. Det kan göra dem berusade. Nötter Nötter kan, liksom benbitar och stenar, orsaka stopp i tarmen. Blir det stopp så resulterar det som regel i intensiva kräkningar och en hund som måste till veterinären. Nötter kan även orsaka kvävning. Choklad Choklad innehåller kakao, som i sin tur innehåller ämnet teobromin. Teobromin är skadligt för hundar. Hur mycket teobromin chokladen inne- håller varierar. Mörk choklad har starkare kon- centration av teobromin än ljus, och kan orsaka förgiftning redan i små mängder, större mängd kan leda till dödsfall. Om din hund ätit choklad, försök uppskatta hur mycket och vilken sort, kontakta sen veterinär. Symptom på chokladför- giftning är kräkningar, magsmärtor, diarré, oro, hjärtklappning, kramper och törst. Förvara alltså chokladen utom räckhåll för hunden! Russin och vindruvor Det har visat sig att hundar som har fått i sig vin- druvor eller russin i större mängd, kan få njur- skador. Vad detta beror på vet man inte riktigt. Elsladdar ska vara jordade och placerade så att de inte är lätta att komma åt. NYÅR kan vara en skräckupplevelse för många av våra hundar och katter. På många ställen börjar fyrverkerierna i december och forsätter en bit in i januari, så många djur har symptom både före och efter nyårsafton. Fyrverkerirädsla som inte behandlas är till stort besvär för djuret och kommer ofta att förvärras. Dessutom finns det risk för att djuret även utvecklar en rädsla för andra saker och intryck. Tips för att underlätta för de djur som är rädda för smällare och raketer.